søndag

Lyrikk

Lyrikk er en av de store skjønnlitterære sjangerne og man forbinder det ofte med poesi eller dikt. Lyriske tekster bruker færre ord enn f.eks. en roman til å få frem en ”fortelling”, og man må derfor tenke litt selv for å forstå handlingen. ”Å lese mellom linjene”, er det et uttrykk som sier, og dette er veldig viktig i lyrikken. For å få frem en dypere mening i diktet, bruker forfatteren ofte enkelte språklige virkemidler, først og fremst symboler. Man kan faktisk tro at diktet bare handler om en vanlig tur i parken, når den egentlig tar for seg terrorisme! Lyrikk kan også ha en viss rytme, som gjør at det minner litt om sanger.

Jeg finner det vanskelig å komme på et dikt generelt. Men vrir jeg hjernen godt om så er det dette diktet som dukker opp:


Roser er røde,


fioler er blå.


Jordbær er søte og


du er like så.


Dette er et gammelt og verdenskjent dikt. Det er laget mange versioner av dette diktet også.

(ikke alle like seriøse)


Dette diktet er da et gammelt kjærlighetsdikt. Også ofte brukt av slibrige skjekkere på bar som ikke kommer på bedre skjekke-komentarer. Diktet starter da med å beskrive farger på blomster. Som da også kan være en tilnærming til at det som kommer i neste del også er fakta etter som disse blomstene er kjent for å ha disse fargene. Neste del sier at jordbær er søte som også er fakta. Siste del sier da noe fint om personen dette diktet er ment for ved å sammenligne personen med jordbærenes søthet. Meningen med diktet er å si noe pent om en person man liker, men på en litt mer romantisk måte.

Ingen kommentarer: